Hypotheek

Hypotheek in Italië

In uw eigen land staan banken huiverig tegenover het verlenen van een hypotheek op een huis in Italië, vooral als u uw huis verkoopt en uw baan opzegt om definitief naar Italië te vertrekken.  U kunt ook proberen bij een Italiaanse bank een hypotheek aan te vragen.

Vrijblijvende offerte

Voor de klanten die via Le Case di Dorrie een huis kopen kunnen we een een vrijblijvende offerte opvragen bij  hypotheekbrokers met wie we samenwerken. Daarvoor kunt u ons in eerste instantie doorgeven: uw leeftijd, uw netto jaarinkomen, uw vaste lasten,  het eventuele reservekapitaal dat u meeneemt en de gewenste looptijd van de hypotheek.   Op basis hiervan kunnen wij de brokers een eenvoudige offerte laten opmaken.

Hypohteekaanvraag

Voor verdere begeleiding bij de aanvraag van een hypotheek bij deze banken brengt Le Case di Dorrie een uurtarief van 100 Euro + BTW in rekening, ongeacht de uitkomst van de aanvraagprocedure. Onder dit bedrag vallen o.a. van de volgende services: communicatie tussen broker en klant, bezoek aan het onroerend goed met de taxateur, het verzamelen van alle benodigde documenten over het onroerend goed, eventueel vertaalwerk.  

Documenten voor de hypotheekaanvraag

  1. Kopie van een geldig identiteitsdocument en fiscale code (BSN-nummer in Nl) van elke persoon die de hypotheek neemt*;
  2. Bewijs van inschrijving Bevolkingsregister en civiele status (evt. kopie trouwboekje);
  3. De belastingaangiftes van de afgelopen 2 jaar van elke aanvrager;
  4. Kopieën bankafschriften van de afgelopen 3 maanden;
  5. Een solvabiliteitsverklaring van uw Nl bank, die verklaart hoelang u al goede klant bij hem bent.
  6. Eventuele extra inkomsteninformatie die voor de Italiaanse bank relevant kan zijn.

*Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent moet het onroerend goed én de hypotheek op beider naam komen, dus moeten alle papieren van beide partners worden opgestuurd.

Voor de documenten inzake het te kopen eigendom, zoals de oorspronkelijke koopakte van herkomst, de voorlopige koopakte, kadasteruittreksels, etc zal de bank contact opnemen met Le Case di Dorrie.

Hoeveel wordt gedekt?

In tegenstelling tot Nederlandse of Noord Europese banken geven Italiaanse banken voor aanschaf nooit een hypotheek van 100 %. Na indiening van de hypotheekaanvraag gaat een taxateur van de bank de waarde van het huis opnemen. Op basis van de taxatiewaarde wordt dan voor de aanschaf meestal 50 % tot 60 % gedekt.  U kunt een vervroegde taxatie laten maken (tegen betaling), zodat u eerder weet welk bedrag u kunt verwachten, en hoeveel u bij de koop zelf moet bijleggen.

Emigreren en een hypotheek

Ons advies aan “emigranten”: vraag voor u uw baan opzegt om in Italië een agriturismo of B&B op te zetten altijd een hypotheek aan op basis van uw bestaande inkomen. Banken kijken naar het verleden, niet naar de toekomst, maar particulieren met een gewijzigde levensvisie die zonder vaste baan ter plekke om geld komen vragen krijgen maximaal 50% van de taxatiewaarde van het huis.
Italiaanse banken lenen meestal het liefst geld aan particulieren. Met een businessplan doen ze niets.  Veel klanten van ons staan vaak voor een dichte deur als zij een (toeristisch) bedrijf willen beginnen en daar een financiering voor zoeken: de banken in het eigen land geven niets aan emigranten, en de Italiaanse banken lenen niet zomaar aan buitenlanders die een onderneming willen starten. Al u een bedrijf wilt oprichten in Umbrië kunt u eventueel bij de Gepafin aankloppen, een instantie in Umbrië die met uw goedgekeurde business plan voor 50% garant kan staan bij de lokale bank. Wij kunnen hier ook assistentie bij verlenen.
NB. Laat als u een hypotheek neemt altijd een ontbindende voorwaarde (“afhankelijk van schriftelijke goedkeuring van de hypotheekaanvraag) in uw voorstel tot aankoop opnemen (waarbij u bij de voorlopige koopakte schriftelijk uitsluitsel van de bank moet hebben)  en ga niet af op mondelinge toezeggingen van de bank. 
NB Houdt u er rekening mee dat de hele aanvraagprocedure veel langzamer loopt dan u wellicht in eigen land gewend bent: het kan hier rustig 3 maanden duren voor uw hypotheek rond is. Het is de vraag of de verkoper daar wel zo lang op wil wachten, vooral als u de voorlopige koopakte niet wilt (kunt) tekenen zolang de bank de hypotheek nog niet officieel heeft goedgekeurd. Daarom laten wij vaak iets meer aanbetalen bij het proposta (bod) en slaan we de voorlopige akte vaak over, omdat al het geld er dan toch in één keer is voor de definitieve akte.
NB. Le Case di Dorrie beperkt zich tot het  bij elkaar brengen van bank en klant en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade mocht de deal niet doorgaan. 

Klik hier als u nog verdere vragen heeft over hypotheken.


Le Case di Dorrie - Strada di Montevile 5 - 06126 Perugia - Italy
+39 335 220 727 - lecasedidorrie@gmail.com - BTW nummer: 02749990541