Uw huis verhuren

Uw huis verhuren

Vaak willen eigenaars van een tweede huis buiten hun eigen vakanties om hun huis verhuren. Hier kunnen ze een aardig extraatje mee verdienen.  
Le Case di Dorrie bemiddelt zelf niet in verhuur, maar u zou contact kunnen opnemen met onze partners van VillainUmbria
Zij kunnen uw huis op hun website zetten en er reclame voor maken, de reserveringen en de betalingen voor u regelen, zodat u er geen omkijken meer naar heeft!

Wel moet u er rekening mee houden dat u eerst aan een aantal bureaucratische regels moet voldoen:

1- U moet uw woning aanmelden als vakantieverhuur woning (casa vacanze of attività ricettiva extra-alberghiera) bij uw Gemeente, bij de SUAPE, om een vergunning (SCIA) aan te vragen. In veel gemeentes kan dit ook online, maar dan heeft u een SPID (een Italiaanse DigiD) nodig en een PEC (een Italiaans aangetekend email-adres). 
2-  U moet u aanmelden bij de Questura, de Politie, om een paswoord te krijgen om in hun portal te komen. Via deze portal moet u alle gegevens van uw gasten doorgeven, binnen 24 na aankomst.  DIt is vanwege de wet op Terrorismebestrijding.
3- U moet u ook bij de Regione aanmelden voor de Portale Turismo, daar krijgt u een registratienummer (dat u bijvoorbeeld ook aan verhuurders als AirBnB moet doorgeven) en op deze portal moet u voor de 5e van elke maand doorgeven hoeveel klanten u heeft gehad. Dit moet u ook doen als er een maand helemaal niemand is geweest in uw woning. De Regio verzamelt deze gegevens voor de Statistieken: hoe meer toeristen er komen in de regio, hoe meer subsidie er komt voor toerisme!
4- Verder heffen de meeste gemeentes ook toeristenbelasting, de Tassa di Soggiorno, die u elke maand moet afdragen. Dit kan vaak online.
5- Tenslotte moet u een verzekering nemen, Assicurazione per Turismo, vraag uw verzekeraar.

Als u verhuurt in Italië moet u daar ook inkomstenbelasting over betalen, niet in uw eigen land. Dus doet u er verstandig aan om een accountant (commercialista) te nemen die u daar bij kan helpen. Veel commercialista's kunnen u ook helpen bij de aanmelding bij de diverse instanties en u op de rails zetten.

Dit zijn grofweg de regels in Umbrië. Elke Regio, en zelfs elke Gemeente, heeft zijn eigen regels. Ga dus altijd eerst bij uw gemeente langs voor informatie.
Als u niet officieel verhuurt loopt u het risico dat u hoge boetes krijgt. Meestal gebeurt er niks, maar als ze een melding krijgen, of instructies om de illegale verhuur tegen te gaan, dan kan de Overheid kan zo op Google Maps zien waar en door wie de vakantiewoningen worden aangeboden en de Carabinieri erop af sturen. 

Dus geef uw verhuurhuis officieel aan, dat bespaart u een hoop ellende!

In ons team hebben wij iemand die u hierbij kan helpen, voor meer informatie: lecasedidorrie@gmail.com
Le Case di Dorrie - Strada di Montevile 5 - 06126 Perugia - Italy
+39 335 220 727 - lecasedidorrie@gmail.com - BTW nummer: 02749990541